Mun jutut

Everything here is mine if i dont say otherwise Please leave a comment in english, svenska , deutsch tai ihan vaan suomeksi ;D

lauantai 4. joulukuuta 2010

joulukarkit

Hip hei olen minäkin jotain saanut aikaiseksi..
Pari vapaata päivää viikolla tekee ihmeitä talolle ja emännälle:D
Tässäpä siis minun perinteiset joulukarkki viritelmät. Näin joskus kun Strömsössä tekivät näitä ja se resepti oli ihan pakko etsiä netistä. Noh, sehän oli tietysti ruotsinkielinen joten sai siinä vähän kaivella muistia, että löysi kaikille sanoille vastineen tuolta aivokopasta..:D
Perusmassa koostuu
1dl vettä
450g sokeria
125g rypälesokeria
siihen voi sit lisätä mausteita ja värejä mielensä mukaan.
Tekemiseen tarvitaan lämpämittari, kuuman kestävää esim. paistopaperia, reunallinen uunipelti tai muu, hanskat, leivonta skrapoja, sakset ja öljyä.
Ensimmäinen kerta voi tuntua työläältä mutta loppujen lopuksi ovat erittäin helppoja eivätkä vie kovin paljon aikaa...


Kaikki työvälineet voidellaan öljyllä!!
Sokerit ja vesi laitetaan paksupohjaiseen kattilaan. Ensin sokerimassa lämmitetään hiljalleen 165C, jonka jälkeen se kaadetaan teflonmaton tai paperin päälle. Älä päästä massaa palamaan, Eikä lämpötila saisi nousta yli 165 asteen. Ohjeen mukaan, mutta jostain luin että pitäisi nimenomaan nostaa yli että ne eivät myöhemmin tarttuisi kiinni toisiinsa. Tätä kokeilen vielä, kun ne tosiaan tarttuu toisiin aika helposti. ÄLÄ käytä tavallista leivinpaperia. Annetaan hieman jäähtyä.

Jäähdyttele massaa skrapoilla levittelemällä ja siirtele massaa reunoilta sisälle päin. Anna jäähtyä hyvin ennen mausteiden ja värin lisäämistä, ne palavat helposti massassa jos se on liian kuumaa.
Kun massa on jäähtynyt lisätään sinne maustees ja värit ja sekoittelua jatketaan. Kun massa on jäähtynyt niin että sen voi ottaa käsiin, muokkausta jatketaan kuten taikinan alustamista.

Massa alkaa jähmettyä melko nopeasti joten kun se tuntuu siltä että se ei enää ole kovin venyvää niin heti saksimaan pätkiksi. Eli venytä pötköksi ja leikkaa saksilla paloiksi pellin leivinpaperi tai puhtaan pellin päälle. Minä käytän tomusokeria että ne saa helpommin irti mut se ei ole pakollista.
Kummityttö oli apuna näitä tehdessä niin hän päätti kokeilla muotoilla vielä muutaman tuolla tavalla pitkulaisiksi. Niistä tuli ihan hauskoja mut jos yksin tekee niin hyvä että ne kerkee pätkimään, kyllä se sen verran nopeasti jähmettyy...

Tässä on nyt salmiakki ja piparminttu versioita ja tänä vuonna salmiakista tuli tosi hyviä. Ainut että se turkinpippuri esanssi oli niin tahmeaa, että massa jäi myös vähän tahmaiseksi ja sitä oli todella hankala leikata.
Piparmintut on ainakin meillä ollut nappuloiden suosiossa, minä kun en tee niistä semmosia ätkyjä jotta kieli on kipee monta päivää. Joskus olen laittanut vaniljaa siihen sekaan vielä pehmentämään makua.

Tässä vielä muutama esimerkki maustemääristä.
Lakritsikarkit
perusmassa+ 6rkl lakritsiesanssia, 2rkl suolaa, ½-1rkl cayennepippuria.

Sitruunakarkit
Perusmassa+ 2-4tl sitruunahappoa, 80tippaa porkkanaväriä (olen kyl tehny ihan keltaisalla elintarvikevärillä) 45 tippaa sitruunaöljyä.

Piparminttukarkit
Perusmassa+ 30 tippaa vihreää, 45 tippaa eukalyptystä (voi jättää pois ja korvata vaniljalla) 45 tippaapiparminttua, 20 tippaa sitruunaa.

Salmiakkikarkit
Perusmassa+ 1-2rkl turkinpippuri esanssia


Loppuun vielä Annin ja Joonan koristelema pipparitalo ja hyvää joulu odotusta kaikille... Voi kun ennättäis vielä tekemään......

3 kommenttia:

  1. Ihania herkutuksia ,minun pitäs tehdä myös karkkeja, tryffeleitä ja kaikkea.
    Pipari talo on söpö, minäkin tahtoisin tehdä, kun ennttäs niimpä..
    Minäkin nautin kun on tässä yks ylimääräinen vapaa maanantaina, kerkeen vaikka mitä :D
    Leppoisaa lauantaita!

    VastaaPoista
  2. No vau. Voiko tolleenkin tehä namusia :-O :)
    Mää tein tänään banaanifudgeja...kovin oli sokerisia :P

    Ihana möksä!

    VastaaPoista
  3. ihanaa, ihanaa... pitää tehdä meilläkin...

    VastaaPoista